Lange woonduur maar niet ingeschreven bij Woningnet? Regel het voor 1 juli.

Een lange inschrijfduur geeft bij Woningnet een goede kans op een woning. Tot 1 juli 2019 is het nog mogelijk de woonduur in de huidige woning om te zetten in inschrijfduur. Wie er al dertig jaar woont heeft dan opeens ook dertig jaar inschrijfduur. Dat kan later heel goed van pas komen, ook al bent u nu niet van plan om te verhuizen. Wel aanmelden voor 1 juli, want daarna geldt de woonduur niet meer. Wie zich dan inschrijft moet helemaal op nul beginnen met het opbouwen van inschrijfduur.

Sinds 1 juli 2015 bepaalt alleen inschrijfduur wie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Bij !WOON horen we helaas de verhalen van mensen die hoopten voor altijd in hun huidige woning te kunnen blijven. Inschrijven bij Woningnet leek niet nodig. Tot zij zich plotseling realiseren dat het trappenlopen toch niet meer gaat of het toilet en de badkamer te klein zijn voor aanpassing aan gebruik met rollator of rolstoel. Dan is de coulanceregeling tot nu toe een goede uitkomst. Die maakt het mogelijk alsnog de woonduur om te zetten in inschrijfduur. Maar die coulanceregel loopt per 1 juli af en wordt niet verlengd.

Dus huurt u nu of bent u eigenaar-bewoner in een zelfstandige woning? Dan kunt u nog tot 1 juli 2019 de coulanceregeling bij Woningnet benutten. Alleen dan wordt uw woonduur tot 1 juli 2015 alsnog omgezet in inschrijfduur. Daarmee hoeft u natuurlijk helemaal niet te verhuizen, maar heeft u een betere kans op Woningnet als het ooit toch nodig zou zijn. De extra inschrijfduur moet dan wel ergens de komende elf jaar benut worden, want de coulanceregeling geldt tot 1 juli 2030. Daarna geldt weer de inschrijfduur. Dus als iemand zich nu inschrijft met 20 jaar woonduur heeft die persoon 31 jaar inschrijfduur op 1 juni 2030, maar na afloop van de regeling op 1 juli 2030 nog maar 11. Verder is het belangrijk elk jaar de verlengingskosten voor de inschrijving te voldoen, anders vervalt de inschrijving. Gelukkig kan je daar een automatische incasso voor regelen via Woningnet of je eigen bank.

!WOON heeft onlangs de gemeente en woningcorporaties gevraagd om met name ouderen beter over de afloop van deze regeling te informeren.

Meer informatie over de voorwaarden vind u op deze pagina bij Woningnet.

Hulp nodig? Dan kunt u terecht bij een van de spreekuren van !WOON voor woningzoekers.