Geef uw mening over woningdelen

Aan welke regels moeten eigenaars van een B&B zich houden? Welke eisen moeten er bij kamerverhuur worden gesteld aan geluidsisolatie? De gemeente Amsterdam vraagt inwoners om mee te denken over deze onderwerpen en lanceerde daarvoor een online platform. 

De stad zette deze week het platform online dat inwoners de gelegenheid biedt om hun mening te geven en suggesties te doen over de onderwerpen bed and breakfast (B&B) en woningdelen. De gemeente wil de reacties gebruiken voor het (verder) ontwikkelen van beleid en regelgeving voor het houden van een B&B en ‘kamergewijze verhuur’ (woningdelen).

B&B

De afgelopen periode was de verhuur van woningen via Airbnb vaak onderwerp van gesprek. Maar er zijn ook veel B&B’s in de stad. Amsterdam vindt dat huizen bedoeld zijn om in te wonen en dat dit zo moet blijven. Om de groei van toeristische verhuur in woningen te reguleren, overweegt de gemeente een vergunning te verplichten en capaciteitsbeleid te voeren voor het houden van een B&B. Ook worden de huidige regels nog eens door Amsterdam onder de loep genomen.

Woningdelen

Door de druk op de Amsterdamse woningmarkt neemt het woningdelen toe, zo schrijft de gemeente. ‘Voor kamergewijze verhuur is een vergunning verplicht. Amsterdam wil dat mogelijk blijven maken, maar wel onder voorwaarden, om teveel mensen op een woning (overbewoning) en overlast voor omwonenden te voorkomen.’ Uit eerdere evaluatie bleek dat het huidige beleid op een aantal onderdelen beter kan, aldus de gemeente.