Sociale huur kalft af

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) vindt het zorgelijk dat volgend jaar nog maar één procent van de sociale huurwoningen in de goedkope huurklasse valt, namelijk tot 445 euro.

normal_grafiek_omlaag

Van de website van MUG Magazine

Dat is het gevolg van het nieuwe woningwaarderingsstelsel dat minister Stef Blok van Wonen heeft voorgesteld. Volgens dat puntenstelsel kunnen straks driekwart van de sociale huurwoningen in de particuliere sector vrij worden verhuurd, zo meldt Het Parool. Door de krapte op de Amsterdamse huizenmarkt hebben veel woningen een hoge waarde.

In het nieuwe coalitie-akkoord (D66, VVD, SP) is afgesproken dat het aantal sociale huurwoningen niet onder de 187.000 mag zaken. Nu zijn dat er in totaal nog 230.000, waarvan de woningcorporaties er 174.000 beheren. Wethouder Ivens vreest dat de grens snel in zicht komt als van de 56.000 sociale huurwoningen van particulieren er straks 42.000 ‘verdwijnen.’

Naast de al eerder genoemde één procent sociale huurwoningen in de goedkope huurklasse, valt straks nog eens 16% in de categorie 445 tot 596 euro, de grens waarbij nog volledige huurtoeslag mogelijk is.

Reageren op dit artikel kan via de website van de MUG