Pandjesbazen verdienen miljoenen met verhuur op Airbnb en Booking.com

Amsterdamse pandjesbazen verhuren het hele jaar door appartementen in de binnenstad aan toeristen via verhuursites als Airbnb en Booking.com. 

at5

Daarmee runnen ze in feite een illegaal hotel, want ze omzeilen regels voor verhuur en brandveiligheid. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een deel van de administratie van vastgoedbemiddelaar Living Capital, waar de krant over beschikt.

Living Capital verhuurt in Amsterdam meer dan achthonderd bedden verspreid over 86 appartementen. Het bedrijf is meermalen beboet, ook zijn er panden dichtgetimmerd omdat er sprake was van een niet brandveilig, illegaal hotel. Volgens Marnix Bolkestein, gemeentelijke projectleider aanpak illegale hotels, zijn er in Amsterdam zeker tien van dit soort bemiddelaars actief, die goed verdienen aan het verhuren aan toeristen.

48.000 euro per jaar
Het bedrijf huurt de panden van vastgoedhandelaren en regelt vervolgens zelf de verhuur aan toeristen in ruil voor 25 procent van de omzet. In een mail aan een potentiële klant waar de krant uit citeert, belooft de directeur van Living Capital dat een ‘mooie woning in het centrum’ per jaar gemiddeld 48.000 euro oplevert. Op jaarbasis kan de vastgoedverhuurder ongeveer 11 miljoen euro aan omzet verdienen, waarvan 2,8 miljoen in de zak van Living Capital verdwijnt.

Een woordvoerder van Booking.com laten aan de krant weten niet per geval te controleren of de regels worden nageleefd en legt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder. Airbnb zegt dat er passende maatregelen worden genomen als blijkt dat er sprake is van een illegaal hotel.

Bron: AT5 Nieuws d.d. 4 april 2015