Corporaties hoeven niet mee te werken aan vergelijking

Woningcorporaties worden voorlopig niet verplicht om deel te nemen aan een onderlinge vergelijking van hun bedrijfs-lasten. Dat heeft minister voor Wonen, Stef Blok woensdag gezegd tijdens de behandeling van zijn wetsvoorstel voor een nieuwe Woningwet in de Tweede Kamer.

auto-vergelijken

Het CDA had hierop eerder aangedrongen nadat was gebleken dat zo’n veertig woningcorporaties weigerden mee te doen aan een vergelijkend onderzoek door brancheorganisatie Aedes. Uit die vergelijking bleek dat corporaties met hoge bedrijfslasten ongeveer 1500 euro per woning uitgeven aan bedrijfslasten. Goedkope corporaties zijn slechts zo’n 500 euro kwijt.

Te vroeg

Volgens Blok is het te vroeg om onwillige corporaties te dwingen. ‘Ruim 80% van de corporaties heeft wel meegedaan aan het onderzoek. Dan ga ik niet meteen met de knoet van de regelgeving deelname afdwingen.’ De minister zei tegen de Tweede Kamer dat hij over een jaar nog eens wil kijken hoeveel corporaties meedoen.

Ook Pvda, VVD en D66 plaatsten vraagtekens bij corporaties die niet hadden meegedaan aan het onderzoek. Hoge bedrijfslasten komen uiteindelijk voor rekening van de huurders. De PvdA diende een amendement in om per regelgeving af te dwingen dat woningcorporaties hun bedrijfslasten verlagen tot 600 euro per woning per jaar. Blok raadde ook dit amendement af, omdat het volgens hem te scherp was.

Kernactiviteiten

De Kamer stemt naar verwachting donderdag over de wijziging van de woningwet. Woningcorporaties worden in de wet gedwongen zich zo veel mogelijk te beperken tot hun kernactiviteiten. Blok legde een amendement van de PVV naast zich neer om corporaties helemaal geen toestemming meer te geven voor commerciele activiteiten. Volgens Blok zijn in sommige gevallen, zoals in krimpgebieden, uitzonderingen op het verbod nodig.

Bron: Het Financieele Dagblad