Stijgende huren en gekorte huurtoeslag op komst

Huurders betalen in twee jaar tijd gemiddeld bijna tien procent huurverhoging. Daarnaast zijn er plannen die de huren de komende jaren verder gaan verhogen.

 

De Woonbond waarschuwt voor grote stijgingen van huren door op handen zijnde aanpassingen van het huurbeleid en voor steeds verdergaande korting op de huurtoeslag voor de laagste inkomens.

De huurverhogingen in 2013 en 2014 zijn historisch hoog. Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) berichtte dat de huren op 1 juli 2013 met 4,7 procent gestegen zijn. Op basis van CBS-cijfers en het huurbeleid verwacht de Woonbond een vergelijkbare stijging in 2014, waardoor er sprake is van een huurstijging van bijna tien procent in twee jaar tijd. ‘De huurder krijgt de rekening keihard gepresenteerd door dit kabinet,’ aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ‘Maar het blijft hier niet bij. Er worden maatregelen voorbereid die rampzalig zijn voor de huurders.’

De huren zullen de komende jaren gemiddeld met 2,7 procent stijgen bovenop de inflatie. Huren van zittende huurders kunnen zelfs harder stijgen als de huur ver onder de maximaal toegestane huurprijs ligt. Die maximale huurprijs gaat ook nog eens omhoog, als het aan minister Blok ligt. Hij wil in het woningwaarderingsstelsel, het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs wordt berekend, de prijs per punt verhogen waardoor de maximaal toegestane huren stijgen.

Korting huurtoeslag

Doordat de huren voor de huurders met de laagste inkomens omhoog gaan komen er volgend jaar extra uitgaven van 15 miljoen euro bij voor de huurtoeslag, oplopend tot 120 miljoen in 2019. Dit wil het kabinet opvangen door de kwaliteitskorting op de huurtoeslag te verhogen. Voor de huurder kan dit oplopen tot 30 euro per maand minder aan huurtoeslag. Dat komt bovenop een korting van 31 miljoen euro in 2015 die al uit de voorjaarsnota bleek. Deze korting komt vooral door een tekort op het budget van de huurtoeslag. Omdat de regering het tekort binnen het ministerie wil dekken betekent dit dat huurtoeslagontvangers extra gekort worden.

‘De huren gaan explosief omhoog en tegelijkertijd wordt er gekort op de huurtoeslag die huren betaalbaar moet houden voor de lagere inkomens,’ aldus Paping. ‘Dat is ongehoord. Zeker na de historisch hoge huurverhogingen van de afgelopen twee jaar’ De Woonbond wil daarom lagere huurverhogingen en extra geld voor huurtoeslag.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/betaalbaarheidsproblemen.jpg